Vicky Poelmans laserontharing

Laserontharing als milieuvriendelijke ontharingsmethode

milieuvriendelijk laserontharing

Het milieu is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het ontharen, maar verschillende manieren van ontharen hebben een negatieve invloed op het milieu. Voor degenen die zich zorgen maken over de impact van hun activiteiten op het milieu, is scheren een van de aspecten met een onderschatte impact op het milieu. Hieronder geven we aan hoe de verschillende ontharingsopties het milieu beïnvloeden en waarom je laserontharing zou moeten overwegen.


#1 Plastic afval

Volgens het U.S. Environmental Protection Agency (EPA) worden in de U.S. alleen al jaarlijks ongeveer twee miljard wegwerpscheermesjes weggegooid. Opvallend is dat dit cijfer afkomstig is uit een EPA-handboek uit 1990, dus het aantal ligt tegenwoordig zeker hoger. Een recenter overzicht van Fortune Business Insights vermeldt dat de wereldwijde markt voor wegwerpscheermesjes in 2019 3,39 miljard dollar waard was en tegen 2027 kan oplopen tot 4,31 miljard dollar. Helaas belanden de meeste daarvan op stortplaatsen of in de oceanen, waar hun metaal- en plasticgehalte schade toebrengt aan het milieu.

Wegwerpscheermesjes schaden het milieu ook op andere manieren. Door het productieproces ontstaat afval en komt er meer plasticvervuiling in het milieu terecht. Voor hun verpakking is ook meer plastic nodig, wat de negatieve impact op het milieu nog vergroot.

Naar schatting duurt het 450 jaar voordat een plastic frisdrank- of waterfles volledig is afgebroken, en bij sommige flessen zelfs 1000 jaar. Aangezien plastic pas enkele decennia bestaat, kunnen we gerust stellen dat er nog geen enkel plastic scheermesje volledig is afgebroken. Laserontharing maakt scheermesjes overbodig en heeft dus de potentie om de hoeveelheid afval aanzienlijk te verminderen.

#2 Waterverbruik

Gemiddeld staan mensen ongeveer 5 minuten langer onder de douche als ze zich scheren. Een gewone douchekop verbruikt gemiddeld 15 liter per minuut, bij een spaardouchekop is dat 5 liter per minuut.

Niet alleen verbruik je ongeveer 75 liter water per scheerbeurt van 5 minuten onder de douche (met een gewone douchekop), ook verbruik je natuurlijk energie om dit water op te warmen. Dit komt uiteraard ook met een prijskaartje. We berekenden het verbruik en de kost op basis van gegevens van Joannes Laveyne, energie-expert aan de Universiteit van Gent:

Verbruik & kostprijs van scheren in 2022 o.b.v 5 min à rato van 3x/week
Reguliere douchekop Verbruik Waterkost Energiekost Totale kost / beurt Totale kost / jaar
Gasketel 75 l 0.41 € 0.43 € 0.84 € 121 €
Warmtepomp 0.40 € 0.81 € 117 €
Electrische boiler 1.20 € 1.61 € 231 €

Door te kiezen voor laserontharing en scheren te vermijden, verminder je dus drastisch de hoeveelheid water die je gebruikt.

Uiteraard verbruikt laserontharing ook energie, maar dit natuurlijk slechts 4-8 sessies in vergelijking met levenslang het douchewater verwarmen om je te scheren.

#3 Geen scheerschuimafval

Wegwerpscheermesjes zijn niet de enige dingen die als afval eindigen. Hetzelfde geldt voor scheercrèmeverpakkingen. Hoewel de meeste bussen zijn gemaakt van staal of aluminium, dat kan worden gerecycled, accepteert niet elke recyclingfaciliteit spuitbussen. Een plastic bus kan dan weer voor microplastics in het product zorgen.

#4 Geen schadelijke chemicaliën

Veel scheercrèmes geven VOS's (vluchtige organische stoffen) af die schadelijk zijn voor het milieu. Tussen de 5 en 10 procent van de totale uitstoot van VOS komt van verzorgingsproducten. Bovendien bevatten sommige scheercrèmes ingrediënten die giftig zijn voor dieren. Chemicaliën en ingrediënten in veel gebruikte scheercrèmes en gels (zoals glycolen, PEG's en isopentaan) kunnen een schadelijk effect hebben wanneer zij in het waterecosysteem terechtkomen. Veel van deze bestanddelen kunnen niet oplossen in water, wat de groei van dieren en planten kan beïnvloeden. Ze worden ook opgenomen door vissen en ander organisch materiaal in waterecosystemen en kunnen zo op onze tafel terechtkomen. Lasers daarentegen geven niets af dat schadelijk is voor jou of het ecosysteem.

#5 Geen waxafval

Waxen is niet alleen oncomfortabel voor jou, maar ook voor de planeet. Het proces omvat het weggooien van de houten applicators en strips na gebruik, en wax kan jaren duren om af te breken. En wax op basis van aardolie, zoals paraffine, is niet biologisch afbreekbaar en het afbreken hiervan duurt duizenden jaren (als dat al gebeurt).

Share dit artikel: