Vicky Poelmans laserontharing

Een overzicht van alle ontharingsmethoden en hun voor- en nadelen

ontharingsmethoden

De wens om ongewenst haar te verwijderen begint meestal tijdens de adolescentie en houdt nooit op. Of het nu gaat om haar op het gezicht, oksels, benen, bikinilijn of andere lichaamsdelen, veel vrouwen en mannen willen er graag vanaf. Er zijn veel verschillende manieren om ongewenst haar te verwijderen, maar er zijn maar weinig methodes die het ongewenste haar definitief uit de weg ruimen.


Scheren

We beginnen met een klassieker. Scheren is een proces waarbij mesjes, of een scheerapparaat, worden gebruikt om het haar ter hoogte van het huidoppervlak af te snijden. In tegenstelling tot sommige andere methoden is scheren veilig voor alle huid- en haartypes.

Er zijn twee basisopties als het gaat om scheren: handmatige scheerapparaten en elektrische versies. De traditionele scheerapparaten, zoals degene die nu waarschijnlijk in je douche staat, zijn eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk verkrijgbaar. Helaas hebben de meeste traditionele scheerapparaten ook vervangende mesjes nodig, waardoor ze op de lange termijn duurder kunnen uitvallen. En omdat ze zo dichtbij komen, kunnen ze ook die gladde huid eronder aantasten.

Elektrische scheerapparaten maken gebruik van snelle oscillerende mesjes die bedekt zijn met een geperforeerde stalen bescherming die het haar (maar niet de huid) doorlaat. In tegenstelling tot traditionele scheermesjes, die het best werken op vochtig haar, kunnen elektrische scheerapparaten ook worden gebruikt op droog haar, en hoewel ze niet zo glad scheren als een scheermesje (wat betekent dat je ze vaker moet gebruiken om hetzelfde resultaat te bereiken) zijn er ook vrijwel geen snijwonden, waardoor ze perfect zijn voor lastige plekken of mensen met trillende handen.

Hoewel het meestal een pijnloze ontharingsmethode is, kan het scheren op huidniveau leiden tot ingroeien, vooral bij mensen met van nature krullend haar.

Pijn

Geen tot laag

Houdbaarheid

1-3 dagen

Kost 20 jaar

€ 4.300

scheren
scheren

Elektrolyse

Bij elektrolyse wordt gebruik gemaakt van radiofrequenties met een korte golflengte die via fijne naalden rechtstreeks in uw haarzakjes worden gestuurd. De bedoeling is het haarzakje te vernietigen zodat het geen nieuwe haargroei stimuleert.

Net zoals laserontharing wordt elektrolyse door de Food and Drug Administration beschouwd als een permanente oplossing. Voor de beste resultaten zijn meerdere vervolgafspraken nodig.

De meeste mensen hebben elke week of twee vervolgsessies nodig.

Elektrolyse kan overal op het lichaam worden uitgevoerd en werkt voor de meeste huidtypes. De meest voorkomende bijwerking is pijn en roodheid door huidirritatie. Zeldzame maar ernstige bijwerkingen zijn littekens en infectie door de naalden, evenals keloïden (een overgroei van littekenweefsel).

Pijn

Hoog

Houdbaarheid

Permanent

Kost 20 jaar

€ 900-2.500

Ontharingscrèmes

Deze behandeling bestaat uit een vrij verkrijgbare gel of crème die u op uw huid aanbrengt. Het werkt door een proteïne in je haar, keratine genaamd, te verzwakken. Hierdoor valt het haar uit en kan het gemakkelijk worden weggeveegd.

Veel voorkomende actieve ingrediënten zijn zouten van thioglycolzuur en thiolactische zuren. Deze verbindingen breken de disulfidebindingen in keratine en hydrolyseren ook het haar, zodat het gemakkelijk kan worden verwijderd. Vroeger werden sulfiden zoals strontiumsulfide gebruikt, maar vanwege hun onaangename geur zijn deze vervangen door thiolen.

Dit ontharen richt zich niet op de haarfollikel, dus de resultaten duren minimaal enkele dagen en maximaal twee weken.

Zorg ervoor dat je de juiste crème gebruikt voor het gebied waar je het haar wilt verwijderen. Sommige crèmes zijn bedoeld voor het gezicht, en andere voor het lichaam of de schaamstreek.

Het is een goed idee om een patch test te doen op een klein deel van uw huid voordat u chemische ontharing gebruikt op een groter deel van uw lichaam. Bijwerkingen van deze behandeling zijn chemische brandwonden, uitslag en blaren.

Pijn

Geen tot Laag

Houdbaarheid

3 - 14 dagen

Kost 20 jaar

€ 2.100-3.200

Ontharingscreme
Ontharingscreme

Geneesmiddelen

Eflornithine (α-difluoromethylornithine of DFMO) is een geneesmiddel met verschillende toepassingen. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als kankerbestrijdingsmiddel. Hoewel er geen significante effecten op kanker geconstateerd konden worden bleek het middel zeer effectief te zijn tegen slaapziekte en hirsutisme (ongewenste gezichtsbeharing).

Eflornithine (Vaniqa) wordt gedurende een maand tweemaal per dag aanbracht. Het werkt door de productie te remmen van enzymen die de haargroei stimuleren.

Volgens een studie over deze behandeling kunnen de resultaten tot acht weken aanhouden, waarna je het proces opnieuw kunt beginnen.

Eflornithine werkt alleen voor gezichtshaar, en is beter geschikt voor vrouwen. Sommige bijwerkingen zijn branderigheid, uitslag en acne-uitbraken door verstoring van de follikels.

Epilator

Een epilator is een apparaat dat je haar bij de wortel uittrekt. Zie het als een soort automatische pincet. Door de epilator langzaam over uw huid te bewegen en uw huid strak te houden, kunt u de haartjes er één voor één uittrekken en een gladde huid eronder onthullen.

U moet uw huid exfoliëren voordat u een epilator gebruikt. Als u uw huid niet exfolieert voor gebruik, verhoogt u het risico op ingegroeide haren.

Pijn

Medium tot Hoog

Houdbaarheid

2 weken

Kost 20 jaar

€ 1.280

Epilator
Epilator

Waxing

Een optie voor kleinere lichaamsdelen is professioneel harsen door een gediplomeerd schoonheidsspecialiste. Wanneer het haar op deze manier wordt verwijderd, wordt het direct uit de wortel getrokken. Afhankelijk van hoe snel uw haar groeit, kunnen de resultaten twee tot acht weken duren.

Het waxen van haar is vrij eenvoudig. Met wat hete was, een applicator en een stoffen strip kun je in enkele seconden overal op je lichaam haar verwijderen. Met een applicator wordt de was op de huid aangebracht in de richting van de haargroei. Vervolgens wordt er een strook stof, zoals mousseline, overheen gelegd en gladgestreken in dezelfde richting als de haargroei. De laatste stap bestaat erin de strook mousseline van de huid af te trekken in de tegenovergestelde richting van de haargroei. Met de juiste techniek trekt het harsen het haar uit de follikel. Het resultaat is een gladde huid zonder zichtbare haren aan het oppervlak. De follikel blijft echter intact in de dermislaag van de huid.

Pijn

Hoog

Houdbaarheid

2 weken

Kost 20 jaar

€ 6.000

Waxen
Waxen

Suikerontharing

Suikerontharing is vergelijkbaar met een klassieke waxbeurt, met als grote verschil dat suikerhars of suikerpasta 100% natuurlijk en vegan is. Het bestaat uitsluitend uit water, suiker en citroen. Gemiddeld ga je om de twee à vier weken terug voor een suikerontharing.

Bij waxen breng je de wax aan in dezelfde richting als de haargroei en verwijder je de wax in de tegenovergestelde richting. Bij traditionele waxing kunnen haarzakjes doormidden breken, omdat je tegen de richting van de haarzakjes in trekt. Bij suikerontharing breng je het mengsel in tegengestelde richting aan en trek je het haar in de groeirichting.

Laserontharing
Laserontharing

Laserontharing

Laserontharing maakt gebruik van een proces dat selectieve fotothermolyse heet. De hitte van een laser vernietigt cellen met veel pigment (kleur). Omdat donker haar veel pigment heeft, absorbeert het de meeste warmte. Het haar brengt de warmte over naar de haarzakjes en vernietigt ze, zodat het haar niet kan groeien.

Een haarfollikel moet zich in de anagene, of groeifase bevinden, wil de procedure werken. Haarzakjes bevinden zich op verschillende momenten in verschillende stadia, dus de meeste mensen hebben meerdere laserbehandelingen nodig.

Meestal wordt laserontharing gebruikt voor de behandeling van het gezicht, het lichaam, de benen, de oksels en de schaamstreek.

Pijn

Laag tot Medium

Houdbaarheid

Permanent

Kost 20 jaar

€ 400-2.200

Share dit artikel: