Vicky Poelmans laserontharing

Ontharen en sporters

laserontharing sporters

Als sporters beginnen te trainen, hebben ze het drukker dan ooit. Van trainingen tot wedstrijden, sporten kost veel tijd. Voor sporten als zwemmen, dansen, fietsen, turnen en bodybuilding is haarvrij zijn een quasi-noodzaak. Uiteraard is laserontharing dan een zeer efficiënte ontharinsgmethode voor deze sporters. Maar wat zijn de redenen dat sporters vaak geen lichaamsbeharing hebben?


Comfort

De meest voorkomende reden voor sporters om zich te ontharen is comfort.

Sportkleding zit vaak strak, waardoor haartjes kunnen gaan bewegen en schuren tijdens een training of wedstrijd. Dit kan een vervelend of pijnlijk gevoel geven en tot irritatie of blaren leiden.

Een behandeling door een fysiotherapeut of een sportmassage is prettiger (en hygiënischer) wanneer je geen lichaamshaar hebt op de zone waar je wordt gemasseerd, zoals je benen omdat het oppervlak veel gladder is en de olie niet vast komt te zitten in de haren. Niet alleen is de behandeling prettiger voor jezelf, maar ook voor de therapeut.

Ook intapen gaat een stuk makkelijker als je geen lichaamsbeharing op de in te tapen zone hebt. En niet onbelangrijk: je kan de tape (en pleisters) pijnloos verwijderen wanneer je geen lichaamsbeharing hebt.

Zalf wordt makkelijker en sneller opgenomen als je geen lichaamsbeharing hebt. Je smeert de zalf dan direct op je huid en de zalf blijft niet achter in je haartjes.

Herstel na blessures

Een andere reden is het blessureherstel. Wonden van lichaamsdelen zonder beharing herstellen sneller omdat er geen haar is dat het proces belemmerd en verzorging en ontsmetting zijn makkelijker en er is minder infectiegevaar. Een ander groot voordeel is dat, wanneer er pleisters of tape moet worden geplakt, er geen pijn wordt ervaren bij het verwijderen.

Sport performance redenen

Bij sommige sporten is aerodynamica uiterst belangrijk, denk aan wielrennen, zwemmen en sommige atletiekdisciplines.

Onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeharing in sommige sportdisciplines een belemmerende factor kan zijn. Een kort overzicht:

  • Zwemmen: Geconcludeerd wordt dat het verwijderen van lichaamshaar de actieve weerstand vermindert, waardoor de fysiologische kosten van het zwemmen afnemen. (R L Sharp, D L Costill, Influence of body hair removal on physiological responses during breaststroke swimming, Med Sci Sports Exerc. 1989 Oct;21(5):576-80)
  • Zwemmen: De accumulatie van lactaat in het bloed werd aanzienlijk verminderd met gemiddeld 23%-28%. (Sharp RL, Hackney AC, Cain SM, Ness RJ. The Effect of Shaving Body Hair on the Physiological Cost of Freestyle Swimming. J Swim Res. 1988 Winter;4(1):9-13.)
  • Fietsen: Een windtunnel test uitgevoerd door Specialized Bicycles vond een gemiddeld verschil tussen geschoren en niet-geschoren benen van 70 sec per 40 km, of iets meer dan 5 minuten voor 180 km. De video vind je hieronder.

Esthetische redenen

Vooral in sporten waar spierdefinitie wordt beoordeeld - denk aan bodybuilding & figure competitors - is ontharing van het (ganse) lichaam ingeburgerd aangezien je spierdefinitie duidelijker zichtbaar is zonder lichaamsbeharing.

Commerciële redenen

Vele bekende sportprofessionals en topsporters hebben commerciële verplichtingen voor sponsors en in (sport)magazines en commercials. Een glad en haarloos lichaam toont zich vaak beter in deze magazines en/of commercials.

Ontharing per sport

In elke sport wordt weer anders bewogen en ook de bijbehorende outfits variëren. Daarom verschilt per sportdiscipline welke lichaamsdelen meestal onthaard worden. Hieronder een kort overzicht.

Wielrennen

Wielrennen

Wielrenners ontharen over het algemeen hun boven- en onderbenen en hun onderarmen.

Voetbal

Voetbal

Voetballers ontharen over het algemeen hun benen en soms ook de oksels.

Atletiek

Atletiek

Atleten ontharen voornamelijk hun benen, bikinilijn, schouders en eventueel hun buik.

Hockey

Hockey

Hockeyers zorgen er over het algemeen voor om benen en oksels te ontharen.

Zwemmen

Zwemmen

Zwemmers ontharen vaak hun hele lichaam, soms afgezien van de oksels.

Bodybuilding

Bodybuilding

Bodybuilders ontharen hun hele lichaam, soms afgezien van de oksels.

Beachvolleybal

Beachvolleybal

Beachvolleyballers ontharen meestal hun benen, bikinilijn en oksels.

Gymnastiek

Turnen

Turnsters ontharen meestal hun benen, bikinilijn en oksels en soms de rug en armen.

Waterpolo

Waterpolo

Waterpolo sporters ontharen vaak hun hele lichaam, soms afgezien van de oksels.

Share dit artikel: