Vicky Poelmans laserontharing

Het verschil tussen laserontharing & IPL

Laserontharing vs IPL

Als je hebt gekeken naar behandelmogelijkheden voor permanente ontharing dan ben je waarschijnlijk zowel laserontharing als Intense Pulsed Light (IPL) tegengekomen en vraag je je af wat het verschil is. Het belangrijkste verschil tussen de twee - en het belangrijkste verschil dat je moet begrijpen als je overweegt welke behandeling je wilt ondergaan - is de lichtbron die bij beide wordt gebruikt. IPL gebruikt een breed spectrum van zichtbare lichtgolflengtes dat meer werkt als de straal van een fakkel en bredere gebieden van de huid bestrijkt. Laser Hair Removal maakt gebruik van daadwerkelijke lasertechnologie die zich richt op specifieke, kleine, gecontroleerde gebieden van de huid, waardoor het risico van huidbeschadiging aanzienlijk wordt verminderd.


Beide behandelingen zijn sinds het midden van de jaren negentig commercieel verkrijgbaar, maar zijn duidelijk verschillend. Het probleem is dat veel ontharingsklinieken beweren dat ze "laser" ontharen, terwijl ze in feite alleen IPL gebruiken. In dit artikel zullen we enkele misvattingen uit de weg ruimen en duidelijk maken wat het verschil is tussen laserontharing en IPL-ontharing. Na het lezen hiervan weet u waar u op moet letten.

Bij beide ontharingsbehandelingen wordt lichtenergie geproduceerd, die vervolgens in het donkere pigment van het haar wordt opgenomen om uiteindelijk schade toe te brengen aan het haarzakje. Het doel is de haarwortel te vernietigen en ook de haargroei te verminderen (zonder de omringende huid te beschadigen).

Laserontharing

Een laser heeft drie unieke eigenschappen:

 • Laser is monochromatisch, wat betekent dat het licht van een laser één golflengte (kleur) heeft. Gewoon wit licht daarentegen is een combinatie van vele verschillende golflengten (kleuren).
 • Laser is coherent, wat betekent dat het licht volledig versterkend is en zichzelf niet opheft. Het coherente licht van een laser verschilt van gewoon licht doordat het bestaat uit golven die allemaal dezelfde golflengte hebben en allemaal in fase zijn (d.w.z. in de pas lopen met elkaar) - gewoon licht bevat veel verschillende golflengten en faserelaties.
 • Laser is gecollimeerd (unidirectioneel), wat betekent dat de lichtgolven parallel lopen. Het kan dus over een lange afstand schijnen, terwijl het in een smalle straal blijft. Dit is ook duidelijk zichtbaar wanneer je bijvoorbeeld een laserpointer gebruikt. Dit maakt laserlicht zeer krachtig, aangezien bijna 100% van het licht effectief kan zijn bij de behandeling van haarreductie.

De lasers die bij laserontharing worden gebruikt, maken gebruik van geconcentreerde lichtstralen die gerichte en gecontroleerde uitbarstingen van licht uitzenden die kleine gebieden binnendringen, de haarzakjes beschadigen en ervoor zorgen dat de haargroei aanzienlijk vertraagt of, in veel gevallen, helemaal stopt. Deze lasers richten zich precies op de follikels en brengen minder schade toe aan de omliggende huid en weefsels.

Intense Pulsed Light (IPL)

In tegenstelling tot Laser produceert een IPL-toestel een breed spectrum van niet-coherent licht, een beetje zoals een standaard gloeilamp; en dit kan niet worden gericht als een geconcentreerde straal.

Laserontharing versus IPL

IPL-systemen produceren doorgaans een spectrum met golflengten tussen 500 en 1200 nm. Vervolgens worden verschillende scheidingsfilters gebruikt om lagere frequenties uit te filteren en dit spectrum te vernauwen om specifieke structuren en chromoforen aan te pakken.

IPL's zijn noch monochromatisch, noch coherent, noch gecollimeerd.

Omdat talrijke golflengten worden geproduceerd, waarvan slechts enkele door de beoogde chromofoor worden geabsorbeerd, kunnen de resultaten variëren; en er is veel verspilde energie die ofwel door het lichaam wordt geabsorbeerd - waardoor het risico van bijwerkingen en hitteschade toeneemt - ofwel door het apparaat wordt gefilterd voordat het de patiënt bereikt.

IPL-apparatuur is veelzijdiger, omdat het naast laserontharing ook een aantal huidbehandelingen kan uitvoeren. Het is dus echt een alles-in-één machine

Samenvattend

Laserontharing

 • Doeltreffender en selectiever
 • Meer gepubliceerd klinisch bewijs voor laserontharing in vergelijking met IPL
 • Penetreert dieper in de huid, effectiever voor donkere, dikkere haren - IPL dringt slechts 2 mm door
 • Lasers zijn duurder in aanschaf dan IPL's

Ontharing met IPL

 • Minder effectieve technologie voor het verwijderen van haar
 • IPL kan gebruikt worden voor andere behandelingen dan haarverwijdering
 • IPL is oncomfortabeler - meer intense lichtflitsen
 • IPL is langzaam met een lange pulsduur
Laserontharing
Laserontharing

Share dit artikel: