Vicky Poelmans laserontharing

Kan laserontharing okselzweet verminderen?

oksel zweten laserontharing

Lichaamsgeur, zweet, ingegroeide haren en scheerbultjes zijn slechts enkele van de vele problemen die kunnen opduiken bij je oksels. Vooral zweten kan een gênant probleem zijn omdat het moeilijk (zo niet onmogelijk) te verbergen is. En hoewel je misschien weet dat laserontharing de kans op scheerbultjes en ingegroeide haren kan elimineren, kan het ook helpen bij zweten?


Kan laserontharing het zweten van de oksels verminderen?

Technisch gezien, nee, laserontharing voorkomt zweten niet. Je haar veroorzaakt geen zweet. Je zweetklieren, die toevallig in je oksels zitten, produceren zweet wanneer je lichaamstemperatuur stijgt (Ons lichaam produceert van nature warmte, maar als onze inwendige temperatuur stijgt - bijvoorbeeld door een lichamelijke inspanning - wordt het zweetproces in gang gezet om oververhitting te voorkomen. Door te zweten, voert ons lichaam warmte af en werkt het als een soort natuurlijk afkoelingssysteem) of wanneer je gestrest of nerveus bent.

Zweet zelf geurt niet. De boosdoeners zijn de micro-organismen zoals bacteriën en schimmels op de huid die het zweet omzetten in een slechte geur. De samenstelling van de microbiotica op de huid is voor iedereen verschillend en genetisch bepaald. Zweet wordt geproduceerd door de zweetklieren, dat zijn kleine klieren in de lederhuid. We hebben zo'n twee tot vijf miljoen zweetklieren verspreid over ons hele lichaam en ze worden in twee klassen ingedeeld:

  • Eccriene zweetklieren: die komen over het gehele lichaam voor, maar zijn meer geconcentreerd op de handpalmen, het voorhoofd en de voetzolen
  • Apocriene zweetklieren: deze klieren bevinden zich alleen op specifieke plaatsen, zoals de oksels en de navel. Meestal komen deze uit in de haarzakjes en verspreiden ze het zweet grotendeels via de haren. De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich in de puberteit.

Omdat je (apocriene) zweetklieren verbonden zijn met je haarzakjes, merk je waarschijnlijk meer zweet in de buurt van gebieden met dikker lichaamshaar. Lichaamshaar houdt zweet (en geur) vast onder je oksels, en hoe langer je haar is, hoe sneller je die opvallende zweetvlekken op je shirts krijgt.

Dit is wat laserontharing kan doen: Het verwijderen van je okselhaar maakt zweten minder problematisch omdat de haren het zweet niet langer kunnen vasthouden. Lichaamshaar kan zweet vasthouden, waardoor het moeilijker verdampt en je dus meer last hebt. Laserontharing kan ervoor zorgen dat zweet sneller opdroogt en maakt het gemakkelijker om antitranspiratiemiddelen aan te brengen.

Samengevat neemt het verwijderen van je lichaamshaar door laserontharing het fysieke proces van zweten niet weg, maar het kan je helpen het zweten onder controle te houden door je deodorant effectiever te maken en te voorkomen dat je haar het zweet vasthoudt.

Zweet vrouw
Zweet vrouw

Share dit artikel: